Кметът на Община Родопи обяви категоричната си позиция срещу идеята за

...
Кметът на Община Родопи обяви категоричната си позиция срещу идеята за
Коментари Харесай

Павел Михайлов: Отделянето на Белащица ще доведе до редица негативи за населението на селото

Кметът на Община Родопи разгласи безапелационната си позиция срещу концепцията за обособяване на село Белащица и присъединението му към Пловдив. Според него сходна процедура би имала редица отрицателни последствия за населението. Публикуваме цялото мнение на Павел Михайлов по тематиката:
Прочетете още

" Преди дни получих противоречива подписка, с която се инициира референдум по тематиката. Идеята, съгласно вносителите, Белащица да стане част на регионалния град, запазвайки статута си на село и кметство. Ако това въобще стане, Белащица ще бъде част от регион " Южен ", чийто бюджет за тази година, за развиването на целия регион е 300 хиляди лв..

 За съпоставяне - Белащица е с население към 2000 души и разполага с 1 (един) милион лв., а в регион „ Южен “ живеят към 100 хиляди индивида и разполагат с бюджет от 300 хиляди лв.. С тези пари те не могат да си запълнят дупките по централните булеварди, а ние вършим съществена реорганизация на пет улици.

Ако изискванията за живот в селото са неприятни, за какво толкоз съумели пловдивчани и доста млади фамилии избират за собствен дом Белащица?

 В момента данъчните оценки на всички парцели в община „ Родопи “ са в пъти по-ниски от тези в огромния град! След влизането в една огромна община ще има преоценка на всички данъчни оценки и надлежно на данъците на хората в селото! Така че, обещанието за „ преференциални “ локални налози е мит. В община Родопи в пъти по-ниски са таксите за строителство, налог МПС, налог неподвижен парцел.

Освен всичко това, никой не изясни на хората в Белащица, че ще бъдат блокирани всички процедури за промяна на предназначението на парцелите и издаване на разрешителни за строителство поради административна неизясненост, коя от двете общини би трябвало да ги извърши!

Земеделските стопани ще изгубят опцията да получат европейско финансиране по стратегиите за развиване на селските региони.

 Не дава отговор на истината и изказванието на някои субекти, че жителите на Белащица, които подлежат на обезщетение със аграрни земи ще си ги получат, минавайки към Пловдив.

Като част от община „ Родопи “, единствено в бюджет 2022, Белащица разполага с над един милион лв., които се влагат в инфраструктурни обекти. Вече е ремонтирана улица „ Беласица “ в селото. Асфалтирана е улица „ Иван Вазов “. Само преди дни открихме реновираната улица „ Пейо Яворов “ с прибавената част на „ Даскал Лазар “. Предстои ремонт на улица „ Васил Левски “. Започнахме канализацията на така наречен Военен блок, която включва реконструкцията на нови три улици – „ Стопанска “, " Христо Ботев " и " Еделвайс ". Това са инфраструктурни обекти, които ще употребяват хората на Белащица. Борбата против кариерите продължава.

 Усилията ни се възнаградиха, откакто преди няколко дни получихме новината, че към този момент са учредени санитарно-охранителните зони на каптажите „ Калоян дере 1, 2 и 3 “. Освен това сме планували 110 000 лв. за планиране за цялостна канализация на селото и към този момент има план на стойност 8 000 000 лева за замяна на водопроводната мрежа, за които ще чакаме държавно финансиране. Определено е място и стартира планиране на нова детска градина, физкултурен салон и трапезария към учебното заведение.

Случващото се в село Белащица съгласно някои локални поданици, наподобява на опит за прелом в сгода на шепа враждебна непозната общественост и основателите би трябвало да понесат съответната отговорност. Не подценявайте хората! Те са грамотни и виждат минусите в „ концепцията “, която желаят да пробутат като тяхна. Остро съдя сходни груби опити за посягане върху локалното самоуправление и границите на нашата община за нашите села да преминат към структурата на Община Пловдив, както и към устрема съзнателно да се обезсмисли досегашното битие на Община „ Родопи. "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР